Jemanje mer

Konstruiranje krojev oblačil se izvaja glede na vrsto oblačila na podlagi: proporcij človeškega telesa, piktograma, imenovanja in prikazovanja telesnih mer, sistema oblačilnih velikosti, sistema označevanja oblačilnih velikosti, telesnih širin, glavnih telesnih mer, konstrukcijskih mer in dodatnih mer.

Da bi se pri izdelavi oblačil po meri izognili nepravilnostim, je potrebno pravilno jemanje mer. Za poenotenje sistema jemanja mer, je potrebno jemati mere vedno na enakih točkah, da ne pride kasneje do napak pri konstrukciji krojnega dela. Pri tem se je potrebno držati predvsem naslednjih točk (glej sliko):

 

 

TELESNA VIŠINA: v primeru, da je merjena oseba manjše ali visoke postave, je potrebno navesti telesno višino merjene osebe, ker je to nujen podatek za izračun nekaterih konstrukcijskih mer. V primeru srednje postave le te ni potrebno navajati.

PRSNA ŠIRINA: merimo jo vedno pod pazduho, v predelu kjer je le ta najširši.

PASNA ŠIRINA: merimo jo v višini popka.

KOLČNA ŠIRINA: merimo jo čez zadnjico v predelu, kjer je le ta najširša.

HRBTNA DOLŽINA: merimo jo od vratnega vretenca do pasu.

STRANSKA DOLŽINA: merimo jo od pasu do stopala oziroma do dolžine, ki jo želi imeti stranka.

DOLŽINA KORAKA: merimo jo na notranji strani noge.

DOLŽINA ROKAVA: merimo od rame do zapestja. V tem primeru mora biti roka rahlo skrčena. Če pa gre za kratek ali 3/4 rokav le to navedemo ali pa izmerimo želeno dolžino rokava.

DOLŽINA ARTIKLA: dolžino zgornjega dela oblačila merimo od vratnega vretenca do želene dolžine, spodnji del oblačila pa merimo od pasu do želene dolžine.

OBSEG GLAVE: merimo v višini čela ter za ušesi.

Glede na vrsto oblačila izmerimo potrebne mere. Dolžino posameznega artikla in dolžino rokava navedemo samo v primeru, če se le ta spremeni. Primer:

  • Hlače: pasna širina, kolčna širina ter sprememba dolžine.
  • Plašč, bluza, bunda, vetrovka, brezrokavnik: prsna, pasna  in kolčna širina ter sprememba dolžine.
  • Kombinezon: vse zgoraj navedene mere.
  • Krilo: pasna in kolčna širina ter sprememba dolžine.
  • Kapa: obseg glave.